de Zwaluw Burdaard
nlenfrfydeites

Op 12 mei 1841 koopt Douwe Durks Drukker, molenaarsknecht te Burum voor 375,00 gulden een perceel grond van Lijkle Wijgers Hellema en laat daar een huis en de rog- en pelmolen 'De Windlust' op bouwen. Deze molen stond vlak tegen de weg, voor het huidige houtstek.

De grond, het huis en de molen verkoopt hij op 25 april 1851 aan Klaas Freerks Steenhuisen, molenaarszoon, geboren te Zuidhorn op 19 februari 1825, voor de prijs van 6.000,00 gulden, contant te betalen in klinkende munt. Dat komt overeen met een hedendaagse prijs van ca. € 125.000,-.

Image 88Molen 'De Windlust' brandde op 15 september 1874 af, waarna in 1875 Molen 'De Zwaluw' in opdracht van de familie Steenhuisen gebouwd werd.

De houtzagerij werd in 1876 gebouwd, toen vader Steenhuisen zijn beide zoons in de molen wilde laten werken. Een van de zoons, Paulus, trok na de dood van zijn ouders met zijn echtgenote Berber Bosma in het molenaarshuis. Zij hadden twee dochters, Janke en Rienje. Janke trouwde met Anne Hessels de Groot die Paulus in de molen ging helpen. Na het overlijden van Paulus op 26 maart 1936 nam zijn schoonzoon het bedrijf over. Op 6 februari 1942 werd Berber geboren als enige dochter van Anne Hessels en Janke. Rienje, zuster van Janke, woonde bij het gezin in huis.

Anne Hessels bediende samen met zijn knecht Tjebbe Overzet de molen tot hij 3 jaar na zijn vrouw, op 8 april 1966 kwam te overlijden. Na het overlijden van Anne Hessels de Groot kwam de molen definitief stil te staan en werd het molenaarshuis bewoond door Berber en haar tante Rienje die over het familiebezit waakten, dat sinds 1971 op de monumentenlijst staat.

Op zaterdag 11 november 1972 om 20:10 uur werd de Zwaluw door de bliksem getroffen. Doordat de brandweer het water niet hoog genoeg kon spuiten, brandde de molen geheel uit.

Image 102Image 105Image 107

Pas in 1984 werd er een stichting opgericht, die vervolgens geld inzamelde. Samen met de overheidssubsidie, die verleend werd omdat de molen op de monumentenlijst staat) waren er voldoende financiële middelen om de molen weer op te bouwen. Nadat de molen gereed is gekomen zijn er elke zaterdag vrijwilligers aanwezig, die in de molen en houtzagerij werken.M
E
N
U

Op de website van de Molen de Zwaluw Burdaard gebruiken wij cookies om je website ervaring te verbeteren. Wil je meer informatie over cookies, Lees meer

Akkoord
Back to top